Categories Menu

Feltöltve Már 2, 2016 Kategória Fotók, Hírek, Médiatár, Mentor(h)áló Klub, Pedagógiai esték, Programajánló - 2016, Videók

A tanulás örömteli

A tanulás örömteli

Az elmúlt hetekben a programjaink iránt érdeklődők több ízben is megtapasztalhatták, hogy a Mentor(h)álóban időről időre színes és változatos programokat kínálunk. Talán nem túlzás azt mondani: a Mentor(h)áló a tanulás új színtere.

A közelmúltban 4 klubfoglalkozás és 1 pedagógiai esti előadás tanúskodik arról, hogy érdemes csatlakozni hozzánk, érdemes egy kis időt az egymástól való tanulásra szakítani, s színvonalas, értékteremtő programokra fordítani. Nálunk a tanulás örömteli:-)

Őszinte örömmel tölt el bennünket, hogy a résztvevők köre nem csak létszámban gyarapodik folyamatosan, de egyre inkább színesedik is – az eddigi pedagógusi és oktatói közönség mellett időről időre magasabb az egyetemi hallgatók, valamint a más szférából érkezők (pl. könyvtárosok és más közművelődési dolgozók, szociális munkások és egészségügyi dolgozók) száma.

Hamarosan újabb és újabb lehetőséget kínálunk, addig is következzék egy kis szemezgetés a közelmúlt programjaiból:

  • Dalok és táncok Európából

2016. február 23-án az SZTE JGYPK Hattyasi zenés “C/D” termében több mint 20 érdeklődő élt azzal a lehetőséggel, hogy európai dalokat és táncokat tanuljon közel 20 nyelven Prof. Dr. Maczelka Noémi professzor asszony, az SZTE JGYPK Ének-zene Tanszékének vezetője közreműködésével.

A jó hangulatú műhelyfoglalkozáson tanult dalok és táncok (pl. Auld lang syne; Bon jour, Pierrot; Ej, haj, Bandizsár; Hava nagila; Kosi, kosi; Kuckuck; Ma come balli) sikerrel felhasználhatók az osztálytermi munkában, a szabadidős tevékenységek megvalósítása során, valamint ünnepségek, táborok, kirándulások szervezésekor egyaránt.

Néhány fotó a hangulatról:

  • Képi és nyelvi manipulációs stratégiák nyomában

2016. február 25-én az SZTE JGYPK hattyasi termében izgalmas és érdekes klubfoglalkozáson vehettünk részt, melyet Dr. Schirm Anita, az SZTE BTK Magyar Nyelvészeti Tanszék adjunktusa vezetett.

A “Képi és nyelvi manipulációs stratégiák nyomában (manipuláció, meggyőzés, reklámok, politika…)” című foglalkozáson a manipuláció legfőbb képi és nyelvi stratégiáit tekintettük át, egyrészt azért, hogy képesek legyünk felismerni és kivédeni azokat, másrészt pedig azért, hogy mi magunk is sikeresebbek legyünk a különböző műfajú manipulatív szövegek létrehozásában. Lehetőség nyílt megismerkedni a manipuláció és a meggyőzés gyakorlati alkalmazásával, a reklámban és a médiában betöltött szerepével.

A foglalkozást szívből ajánljuk “további hasznosításra” is: pedagógusközösségek, diákok és hallgatók részére nagyon tanulságos lehet a foglalkozás!

Néhány fotó a foglalkozásról (a fotókat Mártonné Gabi készítette, köszönjük):

  • Tanuljunk a mesterektől!

2016. február 29-én a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája mesterpedagógusai és kutatótanárai tartottak számunkra bemutatót.

A foglalkozás célja az volt, hogy segítséget nyújtsanak mindazon kollégák számára, akik a mester-, ill. kutatófokozat elérését tervezik.

Néhány fotó a foglalkozásról (a fotókat Mártonné Gabi készítette, köszönjük):

  • Bukdácsoló esélyegyenlőség

Márciusban 1-jén 11. előadásához érkezett a Mentor(h)áló Szolgáltató és Kutató Központ és az IH Rendezvényközpont közös szervezésében megvalósuló Pedagógiai esték c. sorozat! Ezen az estén az ország egyik legismertebb és elismertebb esélyegyenlőségi szakemberét, L. Ritók Nórát láttuk vendégül.

Biztosak vagyunk abban, hogy az a közel 160 fő, aki részese volt ennek az estének, maradandó élményként viszi tovább életében a Nórival történt találkozást.

Ritók Nóra a művészeti nevelés elhivatott tanára, grafikusművész, iskolaalapító, blogger, a legmélyebb szegénységben élők segítője – a berettyóújfalui Igazgyöngy Iskola igazgatójaként végzett munkáját, valamint az esélyteremtés érdekében folytatott odaadó tevékenységét mára országos és nemzetközi elismertség övezi.

Előadása, melyben bemutatta a mélyszegénységben élő gyerekekért és családjaikért folytatott, embert próbáló, sziszifuszi küzdelmét, sokakat mélyen megérintett. Hiteles személyisége, lelkesedése, nem múló tenni akarása sokunkat lenyűgözött.

Pedagógiai és esélyteremtő munkájáról rendszeresen publikál, így az érdeklődők a távolból is tovább követhetik tevékenységét a Nyomor széle c. blogon a HVG internetes felületén, a Tani-tani online pedagógiai oldalon és az osztalyfonok.hu oldalon is.

A Szeged TV munkatársai által elkészített rövidfilm ITT tekinthető meg!

Néhány fotó az előadásról (az IH-s fotókat Jenei Ibolya készítette, köszönjük):

Ahogyan ígértük, hamarosan újabb és újabb lehetőséget kínálunk:

mérő lászló kicsi 2 240 dpi

2016. március 21. (hétfő) 18.00

Március 21-én, hétfőn 18.00 órától újabb “nagyágyú” a Pedagógiai esték színpadán: dr. Mérő László matematikus, pszichológus “A konvertálható tudás” címmel tart majd minden bizonnyal nagysikerű előadást.

További részletek ITT! Jegyek az IH Rendezvényközpontban, a Belvárosi moziban és a www.ticketportal.hu weboldalon. Pedagógusigazolvánnyal, valamint SZTE kártyával a belépődíj 800,- Ft (kevesebb, mint egy mozijegy ára).

Facebook eseményoldal ITT!

Dr_ Mérő László kicsi plakát

2016. április 14. (csütörtök) 18.00

Április 14-én az elmúlt évek sikerszerzője, Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész lesz a Pedagógiai esték vendége.

Előadásának címe:

„Csak én birok versemnek hőse lenni”
Az elcserélt menyasszony és a szélhámos levesosztó, avagy a személyes történetek szerepe az irodalom- és történelemtanításban.

Nyáry Krisztián kommunikációs szakember, könyvkiadó, író, irodalomtörténész, az Így szerettek ők 1–2., az Igazi hősök – 33 magyar és a Merész magyarok – 30 emberi történet című könyvek szerzője. 2015. április 1-jétől a Magvető Könyvkiadó és az Athenaeum Kiadó igazgatója.

Egy kis előzetes ITT!

Kedves Kollégák! Kedves Érdeklődők!

Naptárt elő, dátumokat rögzíteni – találkozunk az IH-ban!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

nyáry krisztián